Ahad, 29 Jun 2014

Egonya Seorang Ketua Kampung

      Aku adalah Setiausaha kepada Pesatuan Anak Rantau Sayong Lembah atau lebih dikenali dengan singkatannya PERANTAU. Dan Perantau adalah sebuah NGO yang aktif walaupun masih dalam peringkat panajaan lagi. Dan aku suka menegaskan bahawa kami tidak menggalakkan ahli-ahli mengamalkan 'politiking' dalam sebarang kegiatan yang dijalankan walau setiap ahli ada pegangan politik masing-masing.
      Dan kampung aku, Kampung Sayong Lembah memang tidak pernah sunyi dari pergolakan politik dari dulu sampai sekarang. Hanya bezanya, dulu walaupun terdapat pesaingan antara Parti Sosialis Rakyat, PAS dan UMNO tapi persaingan hari ini nampak lebih hebat.
      Dulu parti kepala kerbau (PRM) boleh duduk minum kopi semeja dengan pemimpin UMNO dan PAS. Tapi sekarang ni dah jadi lain. Usahkan nak sembang-sembang di kedai kopi, di masjid pun tak boleh berbincang apa-apa hal kerana berlainan fahaman politik. Bukan semua, ada juga yang tak menjadi masaalah duduk semeja bebincang hal-hal kampung tetapi ia masih ada masalah dalam kelompok masing-masing terutamanya dalam UMNO. Orang UMNO boleh berbincang dan terlibat dalam aktiviti masjid akan disisih oleh gu UMNO yang memihak kepada gu yang tak suka untuk terlibat dengan sebarang aktiviti masjid.
       Ketua Kampung (tentunya dari UMNO) tidak sebulu dengan orang UMNO yang sukakan aktiviti masjid. Kalau dulu ketua kampung biasanya akan berucap setiap kali selepas solat Jumaat, bagi menghebah-kan aktiviti kampung tetapi kini ketua kampung yang ada sudah tidak lagi berbuat demikian.Sebabnya mudah kerana dia tidak mau terlibat dengan aktiviti masjid. Dan dia juga pernah terlibat dengan aktiviti tidak bermoral pada tahun lepas. Tetapi nampaknya Ketua Bahagian dan Jawatankuasa Bahagian tidak pula mengambil apa apa tindakan atas kerendahan moral yang dilakukan oleh beliau.
       Lupakan dulu soal itu. Pada bulan Oktober.2012 PERANTAU telah dihubungi oleh sebuah persatuan pelajar dari sebuah universiti di lembah kelang untuk menjalinkan kerjasama dalam mengelolakan sebuah progam kemasyarakatan iaitu Program Khidmat Kesihatan. Pada awalnya persatuan itu telah terlebih dahulu berhubung dengan ketua kampung. Tetapi tunggu punya tunggu takde jawapan dari ketua kampung, Maka persatuan pelajar itu pun minta PERANTAU jadi penyelaras dalam usaha meneruskan program tersebut pada tarikh yang telah ditetapkan iaitu pada 25 hingga 27 Januari 2013.
       Lanjutan dari perancangan itu kedua-dua belah pihak mengadakan beberapa perbincangan dan mesyuarat, mengatur jadual dan aktiviti program serta bajet yang diperlukan. PERANTAU pula telah mendapatkan persetujuan dan kerjasama Jawatankuasa Masjid di kampung untuk program itu dijalankan. Pembahagian tugas juga sudah diatur.

KUN FA YA KUN
Episod 2

           Rahim adalah seorang yang 'smart' tetapi licik. Dia boleh menjadi mengkarung yang bertukar warna mengikut situasi dan keperluan. Ku kenal Rahim lebih dari 10 tahun. Ketika di Taman Melati bersama Aruah sahabat ku Nizarman (ku gelar dia 'Man Dempak' sebab bentuk tubuhnya gemuk pendek).
           Kalau bab bercakap dia memang mahir malah suaranya yang cukup lantang membuat setiap pendengar akan terpesona dengan apa yang diucapkannya. Lagi satu kepakarannya adalah memikat wanita sebab itu Rahim mampu beristeri lebih dari satu.
           Sebenarnya dalam kaitan dia dengan aku adalah bila dia menyertai Parti Keadilan Rakyat Cabang Setiawangsa menjelang PRU12. Masa itu aku menjadi Setiausaha Jawatankuasa Pengelola. Oleh kerana kepetahannya berucap dia kami letakkan dalam Biro Penerangan dan peranannya di PRU itu adalah menjadi Juruacara atau Penceramah sementara menunggu Penceramah sebenarnya datang.
           Tetapi kehidupannya masa itu tidaklah mewah saperti sekarang ini. Masa tu dia hanya memandu kereta Kancil sahaja, itu pun milik isteri pertamanya yang menjadi guru Sekolah Agama Rakyat (SAR). Selepas PRU dia terus bersama ku, tiap pagi dia akan datang kerumah ku, bersarapan dan kemudian sesama kami berpergian mencari peluang. Ku sebut mencari 'peluang' kerana kami berdua tidak punyai pekerja tetap. Aku hanya bergantung kepada kerja harian ku sebagai pereka grafik. Rahim pula tak punyai sebarang pekerjaan.