Khamis, 14 Jun 2012

CENDERAWASIH

BURUNG CENDERAWASIH UNTUK DIJUAL
BURUNG cenderawasih yang dikatakan hanya menetap di awan, turut diburu peminat barangan ganjil serta pengumpul barangan purba kerana nilai seni serta komersialnya yang cukup tinggi.
      Harganya dari ribuan hingga melonjak  ratusan ribu ringgit kerana kesukaran memperolehnya serta nilai perubatan dan khasiatnya yang dianggap luar biasa.
     Keharuman semula jadi pada burung cenderawasih serta bau semula jadi yang harum keluar dari badan burung itu walaupun bersifat bangkai masih harum dan menusuk.
         Permintaan tinggi terhadap burung itu adalah kerana banyaknya khasiat pada burung cenderawasih yang dikatakan berasal dari alam kayangan itu, serta menolak tanggapan masyarakat yang burung itu dibela atau hidup di hutan telah diungkapkan masyarakat Melayu lama dalam kitab-kitab lama
     Dalam kitab Tajul Muluk telah diberikan beberapa panduan tentang perubatan dan khasiat burung itu, 
termasuk warnanya mempunyai variasi tersendiri.
     Burung itu dipercayai akan keras seperti bersifat semulajadi tanpa diawet. Di sinilah letaknya keistimewaan bangkai burung itu, meskipun telah mati tetapi didakwa tidak berulat serta tidak mengeluarkan bau busuk  Peminat seni menjadikan burung cenderawasih sebagai perhiasan semata-mata kerana badan burung itu memilik warna-warna yang sangat menarik serta memikat. Kepada pengamal ilmu perubatan tradisional, serta mereka yang arif mengenai tentang itu, ada seribu rahsia serta nilai perubatan serta kesihatan yang dianggap luar biasa dan berkhasiat tinggi.Berminat untuk membeli bolehlah hubungi saya di no. telefon 
010-7888313 / 010-8044313 atau Email saya: dinsalleh53@gmail.com

Tiada ulasan:

Catat Ulasan