Selasa, 12 Jun 2012

MASAALAH MASYARAKAT YANG KIAN MEMBARAH

Hari ini, aku terasa benar ada masalah dalam masyarakat kita. Dulu Mak ayah selalu mengingatkan kepada anak-anak agar lebih bersopan santun bila berhadapan dengan orang-orang yang lebih dewasa dari mereka. Itulah didikan awal yang selalu diberikan. Tapi remaja hari ini malah yang dah berumahtangga pun, agak kurang terdidik untuk menjadikan mereka ini ramah dan bersopan dalam apa jua keadaan. Budaya apakah yang merasuk generasi muda kita pada hari ini.


Saya akui masih ada orang-orang muda yang bersopan santun, berbudi bahasa dan ramah mesra tetapi ramai juga yang agak ketinggalan dalam mengamalkan budaya kita yang cantik, halus dan penuh kesantunan. Yang langsung tidak menghargai sesuatu pemberian .... 


Dimanakah silapnya? Adakah salah sistem pendidikan kita? atau ada silapnya sistem sosial dan budaya kita?. Atau adakah benar didikan agama sudah amat berkurangan seperti yang pernah menjadi perbualan satu ketika dulu.... masa untuk belajar subjek agama agak terhad..... atau adakah ianya ada kena mengena dengan isu sekolah agama rakyat telah ditarik bantuannya oleh pihak kerajaan.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan